Kirjallinen vuosi 2013

Vuonna 2013 luin yhteensä 51 kirjaa. Niistä blogiini kirjoitin 38:sta, sillä melko runsas määrä luetuista kirjoista oli tenttikirjoja tai tutkimuskirjallisuutta, joista harvemmin kirjoitan blogiin asti yhtään mitään. Harmittaa, etten ehtinyt lukea enemmän. Toki laatu korvaa määrän ja niin edelleen, mutta olisin oikeasti halunnut käyttää aikaani enemmän lukemiseen kuin tylsiin opintoihin (siltä ne juuri viime syksynä tuntuivat) ja asioista murehtimiseen. No, aiheesta vielä lisää tämän kirjoituksen loppupuolella. Nyt on aika tarkastella mennyttä vuotta käppyröiden muodossa!

Mitä kirjallisuutta luin?




Ennakoidusti kaunokirjallisuuden osuus oli kaikista suurin lukemistani kirjoista, 34 kappaletta. Tietokirjojen pieni piikki ei juuri näy blogissani, sillä laskin siihen kaiken tenttikirjallisuuden ja pari muuta tietokirjaa. Sarjakuvien osuus oli huolestuttavan pieni, vain yksi kokonaisen vuoden aikana! Sitä voisi yrittää nostaa tänä vuonna.

Millä kielillä luin?
Suomen kieli oli viime vuonna yhä reippaasti johtavassa asemassa, mutta muutosta on todellakin tullut aikaisempiin vuosiin verrattuna. Olen huomannut, että jo näin pienen määrän lukeminen vuodessa on parantanut englantiani. Toki luen ja kuuntelen myös paljon muutakin englanniksi, siltä ei voi edes välttyä. Muuten kuin suomeksi tai englanniksi tulen tuskin koskaan lukemaan.

Mikä oli kotimaisen ja ulkomaisen kirjallisuuden suhde?


Yllätys ei ole sekään, että luin enimmäkseen käännöskirjallisuutta ja vähemmän kotimaista. Tässä laskin osuuden vain kaunokirjallisuuden osalta.

Entä miten uusia tai vanhoja kirjoja luin?

Vuonna 2013 julkaistujen kirjojen osuus oli 37 prosenttia, vuonna 2012 julkaistujen kirjojen osuus 18 prosenttia ja näitä vanhempien 45 prosenttia. Ei ole kovin yllättävää. Kaikista niistä vanhemmistakin kirjoista suurin osa on 2000-luvulla julkaistuja. Laskin kaavioon mukaan kaikki viime vuonna lukemani kirjat.

Miten kirjailijoiden sukupuoli jakaantui?


Hieman enemmän siis naisten kirjoittamia kirjoja kuin miesten, mutta melko tasaiselta näyttää. Tässä en ottanut huomioon lukemaani tentti- tai tutkimuskirjallisuutta, sillä useimpien kohdalla kirjan tekoon on osallistunut sekä miehiä että naisia.

Lopuksi vielä tietoa siitä, mikä luetun kirjan alkuperä on ollut:


49 prosenttia lukemistani kirjoista oli peräisin kirjastosta, 33 prosenttia oli pyydettyjä tai pyytämättä lähetettyjä arvostelukappaleita ja 18 prosenttia omia ostoksia tai lahjoja (viime vuonna kaikki näistä taisivat olla ihan oman kukkaron avustuksella hankittuja).

Sellaisia tilastoja siis! Vielä olisi jäljellä vuoden sykähdyttävimpien kirjojen valitseminen. Se, etten viime vuonna lukenut kovin paljoa, helpottaa kyllä parhaimpien valitsemista. Tällaiseen kymmenikköön päädyin, kirjat ovat löyhästi paremmuusjärjestyksessä:

Eowyn Ivey: The Snow Child 
Hannah Kent: Burial Rites
Aki Ollikainen: Nälkävuosi
Joyce Carol Oates: Haudankaivajan tytär
Fredrik Backman: Mies, joka rakasti järjestystä 
Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
Lars Jansson: Muumit: Sarjakuvaklassikot VI
Vladimir Nabokov: Lolita
Liza Klaussmann: Punaisen sään tiikerit
M. L. Stedman: The Light Between Oceans

Kymmeniköstä kaikki ovat omalla tavallaan hienoja kirjoja. Osa kosketti enemmän kuin toiset, osa puolestaan toi enemmän hymyn kasvoille kuin toiset. Osa oli haastavia, mutta hyvin palkitsevia, osa helppoja, mutta silti yhtä nautittavia. Osasta tuli kaikkien aikojen suosikkejani. Mutta yhteistä kymmenikön kirjoille oli se, että ne kaikki antoivat hienoja lukukokemuksia, joita en halua unohtaa!

Mitä vuonna 2014? Ikävä kyllä, tammikuu tulee olemaan blogissani hiljainen. Haluan kovasti saada kandintutkielmani, tulee siitä paska tai ei, valmiiksi kuun loppuun mennessä, mutta samalla olen myös 18 tuntia viikosta töissä ja muutama tunti päälle vielä luennoilla, kunhan ne tässä ensi viikolla taas alkavat. Lukemiselle ja bloggaamiselle ei siis taida olla muutamaan viikkoon aikaa. Paitsi sen verran haluan kyllä nipistää aikaani tänne, että laadin perinteiseen tapaan listan kustantamoiden kiinnostavimmista kevätuutuuksistassä kuluvan kuun aikana!

Maaliskuun lopulla työsopparini päättyy, joten täysipäiväinen keskittyminen opintoihin voi taas jatkua, kunnes jossain välissä luultavasti päädyn leikkauspöydälle (siitä saan varmuuden helmikuussa). En aseta itselleni tälle vuodelle mitään muita kirjoihin liittyviä tavoitteita kuin sen, että yritän löytää paremmin aikaa kirjoille (= en valitse niin usein nettiä tai peliä kirjan sijaan) ja luen hieman enemmän. Yritän keskittyä vain niihin parhaimpiin kirjoihin ja jätän huonoilta vaikuttavat suosiolla kesken. Okei, tulihan siinä jo useampikin kuin vain yksi tavoite!

Nyt on vuosi 2013 hyvin paketissa. Toivottavasti tänäkin vuonna saan nauttia vähintään yhtä hienoista kirjoista kuin kymmenikkö (ja aika moni muu kirja sen ulkopuoleltakin) oli. Oikein lukuisaa ja onnellista uutta vuotta!

Tunnisteet: ,