Syyskuun luetut & syksyn kirjoja


Syyskuu oli pitkästä aikaa taas parempi lukukuukausi, mikä on hieman hassua, sillä uusi lukuvuosi alkoi ja se on pitänyt minut tavallista kiireisempänä. Luin seuraavat viisi kirjaa:

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
Eben Alexander: Totuus taivaasta
Sami Hilvo: Viinakortti
Fredrik Backman: Mies, joka rakasti järjestystä
Peter Franzén: Samoilla silmillä

Oho, kolme viidestä kirjasta on kotimaisia! Tähän mennessä vuotta olen lukenut tyypilliseen tapaani enemmän käännöskirjallisuutta kuin kotimaista, mutta syyskuu on ollut kyllä poikkeuksellinen. Näemmä olen lukenut myös vain miesten kirjoittamia kirjoja.

Parhaimman kirjan titteli menee länsinaapuriin, Backmanin kirjalle Mies, joka rakasti järjestystä. Se oli ehdottomasti kuukauden ihanin lukukokemus! Westön Missä kuljimme kerran ja Franzénin Samoilla silmillä olivat myös todella hyviä, mutta Alexanderin Totuus taivaasta ei ollut ollenkaan minun heiniäni. Hilvon Viinakortti asettunee johonkin edellä mainittujen väliin.

Syyskuussa luin yhteensä 1593 sivua eli keskiarvona 319 sivua per kirja.

Ja sitten vielä asiaa syksyn kirjoista. Tänä syksynä minulla on luvassa paljon mielenkiintoista luettavaa! Kuvassa näkyy osa niistä. Osa kirjoista on kirjastosta lainattuja, osa saatuja, osa ostettuja. Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin on saanut blogeissa runsaasti kehuja, mutta hirveän kova himo minulla ei ole vielä sen pariin, joten odottakoot vielä oikeaa hetkeänsä. Liza Klaussmanin Punaisen sään tiikerit kiinnosti minua jo ennen sen suomentamista, mutta nyt kun se syksyllä sopivasti käännettiin suomeksi, täytyy kirja ottaa lukuun mahdollisimman pian. Sen tarina vaikuttaa jännittävältä! Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjan ensimmäinen osa löytyi edullisena nettikaupasta. Tämäkin kirja(sarja) on saanut kovasti kehuja, mutta hieman jännittää, uppoaako se minuun. Susan Fletcher on kiinnostanut jo jonkin aikaa, mutta viimeistään Katrin totaalinen rakastuminen naisen kirjoihin sai minutkin etsimään Meriharakat kirjaston hyllystä. 

Dave Eggersin Huikean nerokas sydämeenkäypä merkkiteos oli lahja rakkaalta Jaanalta, kiitos vielä! En vielä tiedä mitä odottaa kirjalta, mutta se vaikuttaa aika erikoiselta. Rachel Joycen The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry sekä Mark Haddonin The Curious Incident of the Dog in the Night-Time ovat nekin viimeisimpiä kirjastolöytöjä. Ensimmäinen osui silmiini tutun kannen perusteella – olin joskus nähnyt kirjan Goodreadsissa ja muistin, että sitä on kehuttu – ja jälkimmäinen on ollut jo kauan TBR-listallani. Viimeisimpänä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, on Joyce Carol Oatesin massiivinen Blondi. Blondi kiinnostaa minua tämän kasan kirjoista ehkä kaikista eniten, mikä on sinällään harmi, koska minulla ei nyt ole oikein aikaa uppoutua näin paksuun kirjaan. Pokkaripainoksen pienen pieni fontti on sekin aika kauhistuttava. En millään malttaisi, mutta taidan säästää Blondin joululomalle.

Olisihan tuolla hyllyssä vielä paljon muutakin, mikä lienee tuttua monelle. Uusimpia ostoksiani on ollut myös Charles Dickensin Kolea talo, joka jäi kuvasta pois, sillä se on lainassa poikaystäväni äidillä. Muita erittäin kiinnostavia oman hyllyn aarteita ovat muun muassa Kate Mortonin Paluu Rivertoniin (miksen vieläkään ole lukenut sitä?!), Lisa O'Donnelin The Death of Bees, Ulla-Lena Lundbergin Jää, Jojo Moyesin Me Before You ja Daphne Kalotayn Bolšoin perhonen, joten voi olla, että jotain näistäkin luen syksyllä. 

Mutta voi, vielä pitäisi hankkia pari superkiinnostavaa syksyn uutuutta: Hannah Kentin Burial Rites (oletteko kuulleet kirjasta? todella, todella kiinnostava!) ja tietysti kauan odotettu Donna Tarttin uusi romaani, The Goldfinch, joka julkaistaan ensi kuussa. Voikohan se olla yhtä hyvä kuin Jumalat juhlivat öisin? Toivottavasti ainakin parempi kuin Pieni ystävä, josta en pitänyt laisinkaan. Stephen Kingiltä on myös tullut uusi romaani, Doctor Sleep, joka on jatko-osa Hohdolle. Aluksi olin todella innoissani kirjasta, mutta sen saamat ristiriitaiset arviot ovat aika paljon madaltaneet kiinnostustani. Mutta katsotaan.

Mitä sinä ajattelit lukea syksyllä vai oletko tehnyt minkäänlaisia suunnitelmia?

Tunnisteet: ,