Kirjallinen vuosi 2012

On taas aika laittaa tämä kirjavuosi pakettiin. Luin yhteensä 60 kirjaa, joista blogiini toin esille 52. Kahdeksan muuta olivat suurin osa sellaisia tylsiä ja tavallisia tenttikirjoja, jotka olen listannut vain Goodreads-profiiliini luetuiksi. nä vuonna lukuintoa on siis ollut hieman enemmän kuin viime vuonna, jolloin luin 56 kirjaa, mutta silloin minulla ei vielä ollutkaan niin paljoa tenttikirjoja luettavana.

Vuoden painotus oli luonnollisesti kaunokirjallisuudessa, sillä 60:stä ylös listaamastani kirjasta 11 kappaletta oli tietokirjoja. Sarjakuvia luin muutaman. Kotimaista kirjallisuutta luin 21 kirjan edestä, mikä onkin hieman parannusta viime vuoteen. Käännetyn ja ulkomaisen kirjallisuuden osuus oli odotetusti suurempi. Entäs kirjailijan sukupuolen mukaan katsottuna? 26 kirjaa oli naisten kirjoittamia ja 34 miesten. Viime vuonna tilanne oli päinvastoin, hieman pienemmällä erolla vain.

Entä mitkä kirjat ovat kiinnostaneet tänä vuonna blogini lukijoita tai tänne sattumalta eksyneitä eniten? Tässä kymmenen eniten vierailuja kerännyttä tekstiä:

1. Tove Jansson: Muumit: Sarjakuvaklassikot I & II 
2. Peter Franzén: Tumman veden päällä
3. Tove Jansson: Taikatalvi
4. Gabriel García Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys
5. Riikka Pulkkinen: Totta
6. Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu
7. Sarah Waters: Silmänkääntäjä
8. Markus Jokikokko: Haarautuva puu
9. Annukka Salama: Käärmeenlumooja
10. Astrid Lindgren: Ronja, ryövärintytär

Osa kirjoista on jo aikaisempina vuosina luettuja ja blogattuja, mutta vuoden suosituimpien tekstien sekaan mahtui monta tänäkin vuonna luettua kirjaa. Muumit kuitenkin pitävät pintansa hyvin :)

Ja lopuksi vuoden topit ja flopit. Kuvittelin tämän vuoden parhaimpien kirjojen valitsemisen olevan vaikeaa, mutta se olikin yllättävän helppoa! Kun katsoin kaikki tänä vuonna lukemani kirjat läpi, sain poimittua vain viitisentoista parasta kirjaa listalle ehdotettaviksi ja niiden karsiminen kymmeneen parhaaseen oli sekin hyvin helppoa.

Vuoden 2012 top 10: 

1. Sarah Winman: When God Was a Rabbit
2. Katja Kettu: Kätilö
3. Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi
4. Peter Franzén: Tumman veden päällä
5. Julian Barnes: Kuin jokin päättyisi
6. Colm Tóibín: Brooklyn
7. Vilmos Csaplár: Hitlerin tytär
8. L.M. Montgomery: Anna omassa kodissaan
9. Sarah Waters: Silmänkääntäjä
10. Alex Capus: Léon ja Louise

Voi, nämä kirjat ovat ehdottomasti vuoteni parhaimmat! Ykkössijalla komeileva Winmanin When God Was a Rabbit ei liene yllätys. Heti kun luin sen heinäkuussa, vannoin sen olevan tämän vuoden paras kirja, enkä näemmä erehtynyt. Muistelen kirjaa yhä suurella lämmöllä. Ketun Kätilö tuli komeasti kakkossijalle. Se lienee toistaiseksi paras lukemani kotimainen kirja ikinä. Heivollin Etten palaisi tuhkaksi on myös todella hieno kirja ja lukukokemusta paransi entisestään se, etten odottanut sen olevan kovin kummoinen. Kirja oli siis mukava yllättäjä.

Entä sitten flopit? Tuntuu, että luin tänä vuonna aika monta heikkoa kirjaa. Heti vuoden ensimmäinen kirja, Mathias Malzieun Sydämen mekaniikka, oli minulle suuri pettymys. Sitä seurasi Cecily von Ziegesarin Gossip Girl - Eliittinuoret, jonka surkeus olisi kai pitänyt osata jo arvata ennen sen lukemista. Enkä todellakaan kuulunut kirjan kohderyhmään. Suuriin pettymyksiin lukeutuvat myös kehutut Jonathan Franzenin Vapaus, Jenni Linturin Isänmaan tähden ja Annukka Salaman Käärmeenlumooja (joka vieläpä voitti Blogistanian Kuopuksen!). Mutta vaikein luettava tänä vuonna oli J. Fenimore Cooperin Viimeinen mohikaani, jonka jopa jätin kesken.

Kirjalliselle vuodelle 2013 minulla ei ole mitään suunnitelmia. En ole ajatellut osallistuvani minkäänlaisiin lukuhaasteisiin eikä minulla ole mitään lukusuunnitelmiakaan. Aloitan heti ensi kuussa kandiseminaarin ja sen myötä valmis kandi pitäisi saada uunista ulos ensi syksyyn mennessä, joten jossain vaiheessa vuotta kaunokirjallisuuden lukeminen voi olla hyvin vähäistä. Muuten jatkan varmasti ihan samalla tavalla kuin tähänkin asti eli luen mitä huvittaa ja bloggailen kun ehdin :)

Ihanan kirjaisaa uutta lukuvuotta!

Tunnisteet: