Listarakkautta: Lapsuuden suosikit


Ennen kuin menen otsikossa olevaan varsinaiseen asiaan, täytyy sanoa, että katsoin äsken kauhuissani blogiarkistostani tämän kuun pudotusvalikkoa: ei vielä yhtään luettua kirjaa! Tuhlasin paljon aikaani yrittäessäni lukea Viimeistä mohikaania ja sen keskeyttämisen jälkeen aloitin erään yli 700-sivuisen kirjan, jota en ole nyt ehtinyt paljoa lukea. Aika on mennyt ihan muuhun, muun muassa yhden tenttikirjan ja väitöskirjan lukemiseen ja kaikenlaisiin muihin opiskeluun liittyviin asioihin. Onneksi ensi viikolla on perioditauko, tosin silloin on silti yksi tentti ja muutakin tekemistä, mutta lukemiselle on kuitenkin enemmän aikaa. Ehkä saan tässä kuussa edes yhden kirjan luettua :D

Huomasin myös, että blogini 2-vuotissynttärit hujahtivat ihan kokonaan ohi viime sunnuntaina! Onnea siis blogilleni! Voisin tässä viikonlopun aikana kirjoittaa synttäripostauksen, jossa olisi katsaus koko tähän kahteen vuoteen muun muassa tilastojen valossa.

Mutta sitten asiaan. Huomasin joidenkin suomalaisten kirjabloggaajien innostuneen The Broke and the Bookish -blogin Top Ten Tuesday -listauksista. Rakastan listoja, joten ei tarvinnut kauaa miettiä, että lähdenkö minäkin mukaan tekemään erilaisiin aiheisiin liittyviä kirjalistoja! The Broke and the Bookish -blogissa listoja tehdään aina joka tiistai, mutta itse ajattelin listailla aina perjantaisin, kun minulla on eniten aikaa.

Tänä perjantaina aloitan listaamalla Top 10 lapsuuden suosikkiani.

1. Gösta Knutsson: Pekka Töpöhäntä -kirjat
Olen pienestä pitäen ollut kissaihminen ja kaikki kirjat, jotka liittyivät enemmän tai vähemmän kissoihin, olivat suosikkejani. Pekka Töpöhännästä pidin niin kirjoina kuin animaatioinakin.

2. Marjatta Kurenniemi: Onnelin ja Annelin kootut kertomukset
Minua harmittaa kamalasti, kun tämä lapsuuden suosikkini ei ole enää minulla tallessa. Rakastin sen tarinoita ja kuvitusta. Haluaisinkin lukea kirjan uudelleen.

3. Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
Lapsena en ole lukenut Lindgreniltä oikein muita kirjoja kuin Peppi Pitkätossun. En ollut lapsena yhtään Pepin kaltainen vaan päinvastoin, mutta Pepissä oli sitä jotain. Tämä kirja minulla on vielä olemassa kirjahyllyssäni, mutta se on jo kovin huonossa kunnossa.

4. Angela Sommer-Bodenburg: Pikku vampyyri -sarja
Pikku vampyyreja tuli luettua etenkin ala-asteen keskivaiheilla paljon. Kilpailimme kaverini kanssa kumpi saa aina uusimman osan ensiksi kirjastosta lainaan. Blogini aikana olen lukenut sarjan kaksi ensimmäistä osaa uudelleen ja tykkäsin ja tykkään yhä!

5. Roald Dahl: Matilda
Kirja, jota en malttanut jättää kesken edes suihkussa käymisen ajaksi. Asetin kirjan kylpyhuoneen peilihyllylle ja luin sitä samalla kun hieroin shampoota hiuksiini. Toivottavasti se ei kärsinyt paljon, anteeksi kirjasto!
 
6. Carolyn Keene: Neiti Etsivä -sarja
Luin lapsena paljon Neiti Etsiviä, mutta jossain vaiheessa kasvoin niistä yli enkä siltikään ehtinyt lukea koko sarjasta kuin murto-osan. Halusin olla kuin Paula.

7. Ann M. Martin: The Baby-sitters Club -sarja
Miltähän nämä kirjat mahtaisivat tuntua nyt luettuina? En uskalla edes kuvitella, joten tuskin luen näitä enää uudelleen vaan jätän kirjat lapsuudenmuistojen joukkoon. Sarjan takia halusin huoneeseeni oman puhelimen enkä suostunut tajuamaan, että oman lankapuhelinlinjan avaaminen minua varten olisi ollut kallista. Sain sitten lopulta rinnakkaispuhelimen!  

8. Fiona Kelly: Mystery Club -sarja
Mystery Clubia luin jo vähän isompana lapsena, kenties ala-asteen viimeisimmillä luokilla. En muista kirjoista enää kamalasti mitään muuta kuin sen, että ne olivat jännittäviä.

9. Jakob & Wilhelm Grimm: Grimmin sadut
Grimmin satuja luin jo hyvin nuorena. Meillä oli sadut sellaisena paksuille oransseille isokokoisille kirjoille tehtynä sarjana. Ennen kuin opin lukemaan, muistaakseni pidin näihin kirjoihin piirtelystä...

10. Eric Hill: Puppe -sarja
Puppe-kirjat ovat ensimmäisiä kirjoja, joita muistan lapsena lukeneeni tai katselleeni.

Bonuksena:
11. Anders Jacobsson & Sören Olsson: Bertin päiväkirjat -sarja
Hih, näitä kirjoja tuli luettua joskus esiteininä vähän häpeillen, mutta olivathan ne hauskoja!

Listasta voi päätellä, että luin lapsena paljon kirjasarjoja. Sarjojen painottuneisuus listalla voi tosin johtua myös siitä, että muistan ne paremmin kuin yksittäiset kirjat. 

Tätä kirjoittaessani mieleeni tuli muutama kirja, joiden nimeä tai tekijää en kuitenkaan millään muista eikä Googlekaan nyt oikein osannut auttaa, kun hakusanani olivat niin epämääräisiä. Toinen kuului melko varmasti johonkin kirjasarjaan, se oli jokin tyttökirja. Muistaakseni kirjassa oli kaksostytöt tai vaihtoehtoisesti sisarukset, jotka asuivat hienossa talossa tai kartanossa. Jotain yliluonnollistakin kirjaan liittyi; joko tytöt itse olivat aaveita tai he näkivät talossa kummittelevia aaveita.

Toinen kirja oli jokin nuorten kauhukirja. En muista, oliko päähahmo poika vai tyttö, mutta hänellä oli jonkinlainen turkis tai kettupuuhka tai jokin vastaava, joka sitten heräsi eloon, kaiketi kettuna. Muistan kirjan olleen tunnelmaltaan aika ahdistava.

Mitä kirjoja sinä rakastit lapsena?

Tunnisteet: