Gordon F. Sander: Pelastuneet. Frankin perhe joka selvisi


Toimittajana sekä kirjailijana toimivan Gordon F. Sanderin teos Pelastuneet. Frankin perhe joka selvisi on hänen perheensä selviytymistarina natsien valtaamassa Hollannissa. Sander ei voi olla vertaamatta isovanhempiensa ja heidän kahden tyttärensä tarinaa surullisesti päättyneeseen Anne Frankin perheen tarinaan. Perheet eivät ole sukua toisilleen. On sattumaa, että juuri samana vuonna, vuonna 1933 Hitlerin noustua Saksassa valtaan, molemmat Frankin perheet muuttivat Hollantiin, missä he kuvittelivat olevansa turvassa sodalta. Sekin on sattumaa, että he yhdessä vaiheessa Hollannin miehitystä asuivat Amsterdamissa hyvin lähellä toisiaan. Ja vielä sekin, että molemmat perheet menivät "maan alle" eli piiloutuivat vain muutaman päivän erolla toisistaan. Myrtil, Flory, Dorrit ja Sybil kuitenkin selvisivät hengissä sodan yli, joutumatta kertaakaan jättämään piilopaikkaansa, joka oli aivan natsien nenän edessä, kun taas Anne Frankin perhe ilmiannettiin ja kaikki piilopaikan asukkaat isä Ottoa lukuunottamatta menehtyivät keskitysleireillä.

Sander aloittaa kirjansa kertomalla ensin molempien saksanjuutalaisten isovanhempiensa vaiheista Saksassa, ennen kuin he tapasivat toisensa ja perustivat perheen. Kirjan alkupuolen valtaa kuitenkin ajan sotapolitiikka ja kuvailu Hitlerin valtaannoususta ja natsismin kasvusta. Frankin perhe tuntuu jäävän toissijaiseksi. Vuonna 1933 he pakenivat Hollantiin, jonne sodan ei uskottu yltävän, eihän se yltänyt ensimmäisessäkään maailmansodassa. Vuonna 1940 Frankin perhe oli kuitenkin jälleen loukussa, kun Saksa valtasi Hollannin. Hollannissa asuvien juutalaisten tilanne oli miehityksen ensimmäisinä vuosina vielä siedettävä, vaikka juutalaisia keskitettiin ja lukuisia erilaisia kieltoja määrättiin. Vuonna 1942 tilanne alkoi kuitenkin olla sen verran vakava, että Myrtil päätti siirtää perheensä Amsterdamin Jokikorttelista Haagiin piiloon heidän ystävättärensä omistamaan pieneen katutason asuntoon. Piiloon, joka olisi kaikkien nähtävillä.

Frankin perhe piileskeli pienessä asunnossaan liki kolme vuotta. Flory ja tytöt eivät astuneet tänä koko aikana ulos kertaakaan (poikkeuksena Sybil, jolle täytyi eräässä vaiheessa tehdä kiireellinen leikkaus sairaalassa), mutta Myrtil oli uhkarohkeampi. Hän asioi kadun päässä olevassa kulmakaupassa kuin kuka tahansa muukin, sillä perhettä muuttamaan auttanut ystävä ja hänen sisarensa eivät pystyneet auttamaan ja tuomaan ruokaa Frankeille niin usein kuin olisivat halunneet. Naapureille Myrtil esitti olevansa sveitsiläinen lääkäri, jolla on mielenvikainen vaimo. Sodan jälkeen kävi ilmi, että monet naapureista olivat uskoneet selitykseen. Jotkut taas epäilivät perhettä juutalaisiksi, mutta perheen onneksi kukaan ei koskaan kavaltanut heitä. Natseille paljastuminen oli loppupuolella sotaa kuitenkin lähellä, kun kadulle ajoi lauma poliiseja, jotka tulivat hakemaan kaikki sopivan ikäiset miehet pakolliselle työkomennukselle Saksan tehtaisiin. Jostain selittämättömästä syystä he eivät kuitenkaan koskaan tulleet Frankien ovelle.

Hollanti vapautettiin viimein keväällä 1945. Sander kertoo kirjassaan vielä lyhyesti, miten Frankin perheen tytöt muuttivat pian sodan jälkeen Yhdysvaltoihin, heidän vanhempiensa seuratessa vähän ajan päästä perässä. Yhdysvallat oli vihdoinkin se oikea turvasatama Frankeille. Siellä he pystyivät oikeasti hymyilemään.

Odotin Pelastuneiden kertovan pääasiassa Frankin perheen vaiheista ennen sotaa, sen aikana ja sen jälkeen. No, niin se kertookin, mutta odotettua suppeammin. Odotin nimittäin enemmän kuvausta perheen jäsenten ajatuksista, tunteista ja tekemisistä, ehkä samaan tapaan miten Anne Frank kirjoitti päiväkirjaansa omista ajatuksistaan ja tunteistaan. Valitettavasti petyin. Vähintään puolet kirjasta on paikoitellen hyvinkin tarkkaa selostusta sotarintaman tapahtumista ja Hollannissa toimivien natsijohtajien tekemisistä. Kiinnostavaa toki sekin, mutta kirjaan, jonka pitäisi kertoa pääasiassa Frankin perheestä, se on liikaa ja liian yksityiskohtaista. Onneksi suunnilleen kirjan puolivälistä lähtien kirjailija keskittyy myös tarpeeksi Frankienkin tarinaan.

Vaikka juutalaisten kohtalo ja holokausti toisessa maailmansodassa ovat tärkeitä asioita eikä niitä tule koskaan unohtaa, sain tämän kirjan myötä yliannostuksen koko aihepiiriä kohtaan. Luin viime kuussa juutalaisten historiaa käsittelevän, Eero Kuparisen kirjoittaman Aleksandriasta Auschwitziin. Antisemitismin pitkä historia -teoksen, joka sisältää paljon samoja asioita kuin Pelastuneetkin ja joka mitä ilmeisemmin toimi alkusoittona tälle yliannostukselle. Taidan pitää jonkun aikaa etäisyyttä aiheeseen. Toisen maailmansodan kulusta ja holokaustista jo paljon tietäville Pelastuneet voi siis olla vähän puisevaa luettavaa ja pettymys niille, jotka ajattelevat sen kertovan pääasiassa Frankin perheestä. Asiasta perusteet tietäville kirja voi kuitenkin tuoda paljon lisää yksityskohtaista tietoa sodan julmuudesta, etenkin Hollannin maaperällä.

Yhdestoista luettu teos TBR 100 -listaltani.

✩✩

Gordon F. Sander: Pelastuneet. Frankin perhe joka selvisi (The Frank Family That Survived, 2004)
Suom. Jorma-Veikko Sappinen
WSOY 2010, 336 s.

Tunnisteet: , , , , , , ,