Mika Kallioinen: Rutto & rukous. Tartuntataudit esiteollisen ajan Suomessa


Olen ahkera kesälomalainen, sillä sain eilen luettua loppuun toisenkin viikon päästä koittavaan tenttiin sisältyvän kirjan. Tästä pidin enemmän kuin Eero Kuparisen teoksesta Aleksandriasta Auschwitziin. Antisemitismin pitkä historia.

Mika Kallioisen Rutto & rukous. Tartuntataudit esiteollisen ajan Suomessa on laaja katsaus tartuntatautien historiaan Suomessa ennen teollistumisen aikaa (keskiajalta 1800-luvun loppupuolelle). Kirjassa esitellään ensinnä kaikki ajan yleisimmät tartuntataudit: rutto, lepra, isorokko, kuppa, englanninhiki, malaria, influenssa, punatauti, lavantauti, pilkkukuume, hinkuyskä, tuhkarokko, tulirokko ja tuberkuloosi. Taudeista kerrotaan niiden yleispiirteet, leviämistavat sekä esiintymisajat ja -paikat. Tautien esiintymistä Suomessa verrataan myös muuhun Eurooppaan, etenkin Suomen naapureihin, ja erityisesti Ruotsin tilanteeseen samaan aikaan.

Kirjassa käsitellään myös muun muassa väestön, tavallisen ihmisen, suhtautumista liikkeellä olleisiin tauteihin ja kuolemaan, ilmaston, nälän ja taudin yhteyttä toisiinsa, tautien vaikutusta väestönkasvuun, tautien leviämistä eri keinoin ja keinoja estää niiden leviäminen ennen lääketieteen kehittymistä sekä valtiovallan suhtautumista tauteihin. Kyseessä on siis hyvin monipuolinen ja kattava teos aiheesta.

Kallioinen kirjoittaa hyvin asiantuntevasti ja paljon esimerkkejä käyttäen. On kuitenkin syytä huomata, että tautien historia etenkin ennen 1700-lukua on paljon arvioiden ja olettamuksien varassa, sillä lähteitä ei ole paljoa säilynyt tai ne ovat hyvin niukkoja. Ruotsissa ja Suomessa aloitettiin väestötilastointi vuonna 1749, joten tästä eteenpäin tautien historiaa on helpompi tutkia, sillä näihin tilastoihin merkittiin myös kuolinsyyt. Tartuntatautien historian tutkimusta vaikeuttaa myös se, että joidenkin tautien oireet ovat hyvin samankaltaisia ja ilman modernia lääketiedettä aikalaiset itsekään eivät ole aina osanneet erottaa tauteja toisistaan saatika sitten me johtuen lähteiden epämääräisistä kuvauksista. Kallioinen on kuitenkin onnistunut rekonstruoimaan ennen 1700-lukuakin vallinneen tilanteen hajanaistenkin lähteiden perusteella.

Rutto & rukous herättää paljon ajatuksia. Suosittelen tutustumaan.

✩✩✩✩

Mika Kallioinen: Rutto & rukous. Tartuntataudit esiteollisen ajan Suomessa.
Atena 2009, 289 s.

Tunnisteet: , , , ,