Colm Tóibín: Brooklyn


Colm Tóibínin Brooklyn on tarina nuoren naisen, Eilis Laceyn, elämänvaiheista 1950-luvun Irlannin pikkukaupungissa ja New Yorkin Brooklynissä. Eilis asuu yhdessä äitinsä ja isosiskonsa kanssa. Veljet ovat töissä Englannissa, isosisko Rosekin työskentelee ja Eilis taas haaveilee konttoritöistä, joita ei kotipaikkakunnalla ole liiemmin tarjolla. Pian Eilisille tulee kuitenkin tilaisuus lähteä kauas kotoa tavaratalon myyjättäreksi, niinkin kauas kuin Yhdysvaltoihin, New Yorkin Brooklyniin. Eilis tarttuu tilaisuuteen, jäähän kotiin Rose pitämään äidistä huolta.

Eilisin uusi elämä Amerikassa on hyvin erilaista. Hän kärsii koti-ikävästä, mutta myös pitää työstään ja käymistään kirjanpidon iltakursseista. Hän tapaa Tonyn, josta tulee hänelle hyvin läheinen. Juuri kun kaikki alkaa sujua ja koti-ikävä laantua, Eilis kuulee kotoaan järkyttäviä uutisia. Tapahtumaketju tämän jälkeen johtaa Eilisin tärkeän ratkaisun äärelle.

Brooklyn on hyvin eleetön, jossain määrin tunteetonkin kirja. Tai tarkemmin sanottuna tunteettoman oloisia ovat kirjan useat hahmot. Sellainen mielikuva minua vaivaa yhä, vaikka alan toisaalta myös käsittää, että ihmiset reagoivat asioihin eri tavoilla ja jotkut ovat luonnostaan ikään kuin "tunteettomia", eivät mitenkään räiskyviä. 

Mutta silti esimerkiksi kirjan päähenkilön reagoiminen melkein kuin olan kohautuksella joihinkin merkittäviin tapahtumiin elämässään tuntuu oudolta. Toisaalta se jollain hassulla tavalla myös kiehtoo minua kirjassa. Hyvin ristiriitainen asia siis, sillä en (vielä) tiedä häiritsikö se minua todella vai ei. Vaikka Eilis välillä osaa olla kummallinen, on kirjan ärsyttävin hahmo mielestäni hänen äitinsä. Ymmärrettävä, mutta loppujen lopuksi ärsyttävän itsekäs. Kirjan lukeneet luultavasti osaavat arvata mistä puhun.

Kirjan vähäeleisyys ja koruttomuus ovat sen kiehtovimpia puolia. Kerronta on yksinkertaista, suoraviivaista eikä Tóibín jää kuvailemaan tapahtumia sen kummemmin, menee vain tarinassa suoraan eteenpäin. Kaiken yksinkertaisuuden lomaan mahtuu kuitenkin ihanaa 50-luvun kuvausta: aika, jolloin merimatka Atlantin yli kesti noin viikon, kun yhteydenpito hoitui pääasiassa kirjeiden avulla, käytettiin nailonsukkia ja ihmissuhteet olivat hyvin muodollisia.

Kirjan loppu jää toisaalta avoimeksi, toisaalta siinä saavutetaan Eilisin elämän kannalta tärkeä päätös. Molemmista pidin, tosin olisin mielelläni jatkanut kirjan tunnelmissa pidempäänkin, sillä Tóibín on vaan niin taitava luomaan niin kamalan kiehtovan yksinkertaista tekstiä ihan tavallisen tarinan sisään.

Vaikka löydän kirjasta muutamia sekä kummallisia että ärsyttäviä asioita, on se silti hieno, melankolinen ja valoisa yhtä aikaa. Kirjan takakannessa sitä kuvaillaan New York Review of Booksin toimesta hyvin osuvasti: "Colm Tóibín on saavuttanut jotain hiljaisen majesteettista." Mitäpä siihen enää lisäämään. Vai lisäisinkö vielä kerran sanan kiehtova?

Kahdeksas luettu teos TBR 100 -listaltani.

Brooklynia on luettu myös muun muassa seuraavissa blogeissa: Luettuja maailmoja, Kujerruksia, Ilselä, P.S. Rakastan kirjoja, Luetut, lukemattomat ja Lumiomena.

✩✩✩✩

Colm Tóibín: Brooklyn (Brooklyn, 2009)
Suom. Kaijamari Sivill
Tammi 2011, 313 s.

Tunnisteet: , , , , , , , ,