Rosamund Lupton: Sisar


26-vuotias Beatrice on juuri vähän aikaa sitten saanut elämänsä ylennyksen, kun hänen äitinsä soittaa ja kertoo Tessin, Beatricen pikkusiskon, kadonneen. Suuri rakkaus sisarta kohtaan pakottaa Beatricen lähtemään heti New Yorkista Lontooseen ja käynnistämään etsinnät sisarensa löytämiseksi. Etsinnöistä tulee pian totuuden ja Beatricen itsensä löytämisen kiivas taistelu.

Muuta tästä Rosamund Luptonin esikoiskirjan Sisar juonesta ei tohdi sanoa ääneen. Se on toki myös jännäri - osaksi epätyypillinen sellainen ja osaksi hyvinkin tyypillinen, jopa agathachristiemäinen -, kasvutarina ja kertomus sisarusten välisestä syvästä rakkaudesta ja luottamuksesta. Mutta kirja on hyvin juonivetoinen, joten se on vain luettava ja hämmästeltävä itse.

Niin, hämmästeltävä. Yllätyin suuresti kirjan loppuun asti jännittävänä pysyvästä juonesta. Osittain arvasin lopun ja olinkin jo lähes viimeisiä sivuja lukiessani antamassa kirjalle kolme tähteä, mutta sitten taas lyötiin märkä rätti vasten kasvoja, siis hyvällä tavalla (jos sitä voi siten tehdä), ja mielipiteeni muuttui. Huh huh. Toivottavasti monia muitakin kirja on onnistunut / onnistuu yllättämään.

Sisar yhdistää taidokkaasti jännärin ja kaunokirjallisen lukuromaanin. Ne ovat erittäin tasapainossa keskenään, sillä kumpikaan puoli ei millään tavalla korostu tai ala häiritä toista. Sisaren rakennekin on kiinnostava: se muodostuu Beatricen pikkusiskolleen kirjoittamasta yhdestä koko kirjan kestävästä kirjeestä, jonka aikana hypätään välillä nykyhetkeen, välillä menneisyyteen.

Odotin Sisaren olevan positiivinen lukukokemus, sellainen mukava lukuromaani, onhan kirja myös kevään "lukulistallani", mutta sain vielä enemmän. Sisaressa on paljon syvyyttä. Eikä se ole edes kovin mukava, vaan haikea tunnelma viipyy joka sivulla. Minulla ei itselläni ole sisarta, mutta kenellä on, voi saada kirjasta vielä enemmän irti, surun tai lohdun muodossa. Minä puolestani jäin kaipaamaan omaa siskoa.

Kirja julkaistaan viikolla 9 ja sen ovat englanniksi lukeneet ainakin anni.M ja Norkku.


Rosamund Lupton: Sisar (Sister, 2010)
Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi
Gummerus 2012, 404 s.

Tunnisteet: , , , , , ,