Kirjallinen vuosi 2011

Vuoden viimeistä päivää viedään ja on aika selvittää kuluneen vuoden parhaimmat kirjat. Ajattelin tänä vuonna tarkastella vuotta ja luettuja kirjoja hieman tarkemmin kuin pelkän top 10 -listan avulla. Olen lukenut tänä vuonna niin hyviä kirjoja, että pelkkä top-lista ei tee niille oikeutta.

Aloitetaan blogin tilastoista. Aloitin Google Analyticsin käytön viime maaliskuussa, joten koko vuoden tilastoa minulla ei ole saatavilla, mutta eiköhän nämä ole kuitenkin aika lähellä totuutta koko vuodesta :)

SUOSITUIMMAT KIRJOITUKSET

1. Riikka Pulkkinen: Totta
2. Tove Jansson: Muumit - Sarjakuvaklassikot I & II
3. Englanninkielisiä kirjoja?
4. Iida Rauma: Katoamisten kirja
5. Tove Jansson: Taikatalvi
6. Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu
7. Syksyn 2011 satoa
8. Tove Jansson: Taikurin hattu
9. Max Brooks: Sukupolvi Z. Zombisodan aikakirjat
10. Kathryn Stockett: Piiat

Muumit ja kotimaiset kirjat siis jyräävät :)

SUOSITUIMMAT HAKUSANAT

1. lukuisa
2. muumilaakson marraskuu
3. riikka pulkkinen totta
4. riikka pulkkinen
5. iida rauma
6. muumipapan urotyöt
7. maritta lintunen
8. mia vänskä saattaja
9. muumit
10. kathryn stockett

Hakusanat ovat suurin osa aika ennalta-arvattavia, kun katsoo ensin suosituimpia kirjoituksia.

KUINKA MONTA?

Vuonna 2011 olen lukenut periaatteessa 56 kirjaa ja blogiini olen tuonut niistä 55. Yksi kirja on nimittäin Maailmanhistorian pikkujättiläinen, 1100-sivuinen järkäle, jonka olen opintojeni ohessa kahlannut suurin piirtein alusta loppuun asti läpi. En ole ajatellut tuoda sitä esiin blogiini asti, mutta sanonpa nyt tässä, että kyseinen kirja on äärimmäisen hyvä hakuteos, sillä se sisältää historiasta ihan kaiken, mutta tenttikirjana se on huono.

Tietokirjoja luin kuusi kappaletta, sarjakuvia viisi ja runoja pyöreät nolla. Tästä päätellen voisin ensi vuonna lukea jonkin runokokoelman. Tiedän, etten tule koskaan (tai ainakaan lähivuosina) innostumaan runoista kunnolla, mutta yksi runokokoelma vuodessa voisi olla ihan sivistävää.

ULKOMAALAISET VS KOTIMAISET

Luetuista kirjoista kotimaisia on 19 ja ulkomaalaisia 37. Joku saattaa hämmästellä kotimaisten kirjojen näinkin suurta osuutta, mutta niistä kahdeksan on Tove Janssonin muumikirjoja ja sarjakuvakirjoja.

KIRJAILIJAN SUKUPUOLI

Seuraavaksi katsoin kuinka suuri osa lukemistani kirjoista on miesten ja kuinka suuri osa naisten kirjoittamia. 31 kirjoista on naisten kirjoittamia, 25 miesten. Ei siis mikään suuren suuri ero sukupuolien välillä.

MUUTA

Moni bloggaaja on suorittanut tänä vuonna mitä mielenkiintoisempia kirjallisia haasteita, mutta minä tartuin vain yhteen, Koululaisen tietohaasteeseen. Se tosin jatkuu kevään loppuun saakka. Ensi vuodeksi en ole ajatellut ottaa vastaan mitään lukuhaasteita, koen olevani huono toteuttamaan niitä.

Tänä vuonna vietin blogini ensimmäisiä synttäreitä tilastotietojen ja arvonnan muodossa. Seuraavia lokakuisia synttäreitä odotellessa!

Lisäksi luin kolme englanninkielistä kirjaa. Itse asiassa luin kesällä ensimmäisen englanninkielisen kirjani ikinä! Aion jatkaa tätä tapaa myös ensi vuonna.

VUODEN PARHAIMMAT

Päätin valita kaikista tänä vuonna lukemistani kirjoista kymmenen parasta:

1. Claudie Gallay: Tyrskyt
2. Sarah Waters: Vieras kartanossa
3. Kathryn Stockett: Piiat
4. Mary Ann Shaffer, Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville
5. Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt
6. Max Brooks: Sukupolvi Z. Zombisodan aikakirjat
7. Tove Jansson: Muumit - Sarjakuvaklassikot IV
8. John Ajvide Lindqvist: Kultatukka, tähtönen
9. Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max
10. Richard Yates: Revolutionary Road

Muutaman muunkin kirjan olisin mieluusti ottanut mukaan listalle. Mietin hyviä kotimaisia: Parkkisen Sinun jälkeesi, Max, Rauman Katoamisten kirja ja Tammimaan Paljain käsin. Sinun jälkeesi, Max tuntuu nyt tällä nimenomaisella hetkellä näistä kaikkein vahvimmalta ja siksi se päätyi listalle.

Joku saattaa ihmetellä, että missä David Nichollsin Sinä päivänä on. Ihmettelin sitä itsekin. Kirjan tunnelma on jotenkin hiipunut pois minusta. Se ei enää tunnu niin upealta kuin aluksi. Jos olisinkin tehnyt top 15 -listan, olisi Sinä päivänä ollut sillä.

Vuoden ykkösteos on ehdottomasti Tyrskyt. Sen melkein jo tiesin heti kirjan luettuani. Muut listalla olevat eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä.

Ihanaa ja kirjojen täyteistä uutta vuotta kaikille!

Tunnisteet: