John Lloyd, John Mitchinson: Tietoa kaikkitietäville


Tiesitkö, että ihmisellä on neljä sierainta, kameleontit eivät vaihda väriä sulautuakseen taustaan, torakat olisivat ensimmäisiä hyönteisiä, jotka kuolisivat ydinsodassa, feministit eivät polttaneet rintaliivejään ja Einstein ei keksinyt suhteellisuusteoriaa?

Näitä ja monia muita virheellisiä käsityksiä eri asioista valaisevat John Lloyd ja John Mitchinson kirjassaan Tietoa kaikkitietäville. Kirjassa on 229 kysymystä ja perusteltua vastausta kaikista mahdollisista aihepiireistä - historiasta tähtitieteeseen ja luonnontieteistä uskontoon saakka.

Joitakin asioita tiesin ennestään, mutta suurin osa oli minullekin yllättävää tietoa. Olen esimerkiksi ollut aina siinä yleisessä uskossa, että eskimoilla on lukuisia eri sanoja lumelle. Kirja kuitenkin paljastaa niitä olevan enintään neljä. Luulen, että osasta kirjan faktoista silti yllättyy, vaikka pitäisikin itseään jo erittäin hyvänä nippelitiedon hallitsijana.

Ainoa miinus kirjassa on sen englantilaiset tekijät. Erityisesti historiaan liittyvät kysymykset ovat valtaosa Englantiin liittyviä, kuten "Mitä Ison-Britannian kuningatar sanoo sille, jonka hän aateloi?", "Kuka oli Englannin ensimmäinen kuningas?" ja "Kuka keksi pennypostin?". Saman ongelman huomasin Stephen Weirin Maailmanhistorian huonoimmat päätökset -kirjassa.

Tietoa kaikkitietäville sisältää kuitenkin niin paljon myös muita kuin historiaan liittyviä asioita ja se on oikein hyvä tietopaketti nippelitiedon ystäville.

 
John Lloyd, John Mitchinson: Tietoa kaikkitietäville (The Book of General Ignorance, 2006)
Suom. Tarja Kontro
Otava 2008, 317 s.

Tunnisteet: , , ,