John Ajvide Lindqvist: Kultatukka, tähtönen


"Mother says I was a dancer before I could walk
She says I began to sing long before I could talk"
Abba, Thank You for the Music

Lennart Cederström, entinen muusikko, löytää sienimetsässä ollessaan maahan hätäisesti kuopatun muovipussin, joka vaikuttaa liikkuvan. Muovipussista paljastuu pieni tyttövauva, jonka puhdas ja kirkas lauluääni lumoaa Lennartin. Hän vie lapsen kotiinsa ja vaimonsa Lailan luokse eivätkä he kerro vauvasta mitään kenellekään kunnes heidän oikea lapsensa, jo aikuinen Jerry saa tietää "pikkusisarestaan". Jerryltä lapsi saa nimensä, Theres. 

Theres varttuu pariskunnan talon kellarissa ja heti vauvana hänestä huomaa, ettei hän ole normaali. Tyttö kasvaa täysin erillään ulkomaailmasta, jossa Isot uhkaavat. Hän oppii puhumaan myöhään ja syö vain vauvanruokaa. Hänen lauluäänensä on poikkeuksellisen upea.

Theresin varttuessa varttuu toisaalla toinen lähestulkoon samanikäinen tyttö nimeltään Teresa. Eräiden sattumien kautta 14-vuotiaat Teresa ja Theres tutustuvat toisiinsa. Theres vaikuttaa Teresaan vahvasti eikä hän voi enää elää ilman tätä. Lopulta heidän ystävyytensä johtaa heidät kauhistuttavien asioiden keskelle.

En ole aiemmin lukenut yhtäkään Lindqvistiä, vaikka hyllyssämme onkin hänen koko tähänastinen tuotantonsa lukuunottamatta Ihmissatamaa. Kiinnostusta on kyllä ollut ja Kultatukka, tähtösen jälkeen entistä enemmän. Kirja on yksi vuoden parhaimpia lukemiani.

Jos haet Kultatukka, tähtöseltä perinteistä kauhua, voit joutua pettymään. Vaikka Lindqvistiä usein kuvaillaan kauhukirjailijaksi, ei Kultatukka, tähtönen ole pelottava, mutta kauhea se todella on. Kauhean ahdistava. Erityisesti eräs loppupuolen tapahtuma ahdisti minua aivan hirveästi, sillä se liittyi yhteen pelkooni. Jos et kestä verta ja suolenpätkiä, tämä ei ole sinun kirjasi.

Lindqvist on taitava luomaan persoonallisia henkilöhahmoja ja kuin nurkan takaa tulevia tapahtumia. Kirja siis pitää otteessaan. Kirjan tärkeimpiä teemoja ovat minusta yksinäisyys, kiusaaminen, erilaisuus, pahuus, musiikkiteollisuuden raadollisuus ja nuoruus. Kaikki nämä monet teemat Lindqvist saa punottua kirjaansa ehyeksi kokonaisuudeksi ja vielä uskottavasti. Se mitä kirjassa tapahtuu voisi tapahtua ihan oikeasti. Toivottavasti ei kuitenkaan.

Kultatukka, tähtösestä ovat kirjoittaneet myös marjis ja Susa.


John Ajvide Lindqvist: Kultatukka, tähtönen (Lilla stjärnä, 2010)
Suom. Jaana Nikula
Gummerus 2011, 575 s.

Tunnisteet: , , , , ,