Sabina Berman: Nainen joka sukelsi maailman sydämeen


Nyt kirja-arviota pienen hiljaiselon jälkeen, ihanaa palata taas ruotuun! Rankka yliopistoelämä (no ei vaiteskaan;) ja sunnuntaina iskenyt kova flunssa ovat hieman verottaneet lukemistani, mutta kyllä tämä tästä.

Sabina Bermanin esikoiskirja Nainen joka sukelsi maailman sydämeen valloitti minunkin sydämeni. Kirja kertoo meksikolaisesta Karenista, jonka suku omistaa tonnikalanjalostamon. Ei välttämättä mikään mielenkiintoa herättävin alkuasetelma, mutta odottakaas mitä seuraavaksi kerron: Karen on autistinen.  

Älykkyystesteissä yllän johonkin idiootin ja imbesillin välille, mutta minulla on 3 hyvettä ja ne ovat merkittäviä: 1. En osaa valehdella. 2. Minulla ei ole mielikuvitusta. 3. Tiedän, että tiedän vain sen minkä tiedän, ja siitä mistä en tiedä, olen varma etten sitä tiedä.

Kirja alkaa Karenin lapsuudenkuvauksilla. Hänen elämäänsä astuu hänelle hyvin tärkeäksi ja rakkaaksi muodostuva täti, joka Karenin äidin kuoltua ottaa suvun tonnikalabisneksen käsiinsä. Karen on kuin villilapsi kun täti kohtaa hänet ensimmäisen kerran: alasti räyhäävä, puhumaton takkutukka, joka syö merenrannan hiekkaa. Täti alkaa kasvattaa Karenia parhaansa mukaan, laittaa hänet kouluun ja myöhemmin yliopistoon opiskelemaan eläintekniikkaa.

Vanhemmalla iällä Karen saa johtoonsa suvun tonnikalabisneksen. Johtajattaren asema vie häntä ympäri maapalloa. Karen on aina tuntenut eläimet paremmin kuin ihmiset. Erityisesti hän rakastaa merta ja sen asukkaita. Mutta tonnikalabisneksessä alkaa tuntua olevan jotain mätää ja Karen saa elämänsä parhaan idean. Hän tekee jotain sellaista, jota kukaan muu ei voi ymmärtää.

Nainen joka sukelsi maailman sydämeen on raikas, lämmin ja myös hauska tarina autistisen naisen näkökulmasta elämään. On erittäin mielenkiintoista lukea, miten jonkun ihmisen ajatusmaailma on niin erilainen kuin omani, niin erilainen kuin maapallolla vallitseva ajatusmaailma. Miten joku voi olla tuntematta muuta kuin muutamia perustunteita, miten olla ilman mielikuvitusta, miten omata niin suuri keskittymiskyky, miten uppoutua vain ja ainoastaan tähän hetkeen?

Kirja ottaa vahvasti kantaa erilaisuuteen, ihmisen ja eläimen eroihin (vai onko niitä?), merten suojeluun ja rahan valtaan. Sen kieli on virkistävän erilaista, sillä Karen on tarinan minäkertoja. 

Nainen joka sukelsi maailman sydämeen on erittäin hyvä ja erilainen lukuromaani. Lämpimällä tavalla humoristinen, mutta sellainen, joka ei kaihda vaikeitakaan teemoja.


Sabina Berman: Nainen joka sukelsi maailman sydämeen (La mujer que buceó dentro del corazón del mundo, 2010)
Suom. Taina Helkamo
Otava 2011, 304 s.

Tunnisteet: , , , , ,