Stephen Weir: Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana


Stephen Weir kokoaa tässä mielenkiintoisessa kirjassaan historian 50 idioottimaisinta päätöstä aina Aadamin ja Eevan perisynnistä vuoden 2004 Etelä-Aasian tsunamiin. Jokaisen munauksen takana on aina yksittäinen ihminen tai ihmisjoukko, joka on ollut joko tietämätön tai tietävä tekojensa seurauksista. Pelkkä erehdys tai vahinko ei kuitenkaan ole riittänyt tämän kirjan sivuille pääsemiseen, vaan tapahtuneen seuraukset ovat täytyneet olla massiivisia: tuhansien ihmisten tuhoutuminen tai kokonaisten valtakuntien kaatuminen. Moneen kirjan henkilöön pätee kirjassa usein toistettava George Santayanan lausahdus: "Ne, jotka eivät tunne historiaa, ovat tuomittuja toistamaan sitä." 

Huonoimmat päätökset on listattu kronologiseen järjestykseen ja aina jokaisen tapauksen alussa kerrotaan sen pääsyyllinen, aiheutettu vahinko ja miksi kävi niin kuin kävi. Lisäksi otsikon vierestä löytyy motivaatiolista, jossa ovat kaikki seitsemän kuolemansyntiä (viha, kateus, mässäily, ahneus, himo, ylpeus, laiskuus) sekä kristilliset perushyveet (laupeus, usko, toivo). Eli esimerkkinä vaikkapa Neron aiheuttama Rooman palo, johon johtaneisiin syihin on valittu mässäily, ahneus ja himo. 

Kirja on erityisesti historian ystäville hyvin mieluisa - ellei sitten jo tiedä kaikesta kaiken. Kirjan alkupuoli oli minulle aika tuttua pääpiirteittäin, mutta monien tapausten yksityiskohtia en tuntenut, joten tietojaan oli oikein mukava päivittää. 

Jos sotahistoria ei miellytä, niin varoitus: tämä kirja sisältää sitä paljon. Onhan kuitenkin oletettavaa, että sellaiset päätökset, jotka ovat tuhonneet valtioita tai tappaneet paljon ihmishenkiä, ovat usein olleet sota-ajan päätöksiä. Mutta mahtuu mukaan muutakin: Eric Punaisen kenties ensimmäinen kiinteistökeinottelu, Thomas Austinin kaniinit, Titanic, Grünenthalin erinomaisen turvallinen lääke - talidomidi ja Jonestownin itsemurhat, muutamia mainitakseni. 

Panin merkille, että kirjailija lienee brittiläinen, sillä briteillä oli kirjassa hyvin suuri osuus. Itseironiaa vai ovatko brittiläiset oikeasti niin typeriä? :--) Eräskin herra Churchill on useassa tapauksessa mukana, vaikka ansioituikin toisessa maailmansodassa Iso-Britannian pääministerinä. 

Maailmanhistorian huonoimmat päätökset on mielenkiintoinen, mutta hirveä (miten ihminen voikaan olla näin tyhmä?!) lukupaketti. Kirjan perimmäinen viesti kannustaa harkitsemaan omia päätöksiään, vaikkemme mitään kirjassa esiteltyjen päätöksien kaltaista suunnittelisikaan.


Stephen Weir: Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana (History's Worst Decisions and the People Who Made Them, 2008)
Suom. Veijo Kiuru
Schildts 2010, 256 s.

Tunnisteet: , , , ,