Alexander McCall Smith: The No. 1 Ladies' Detective Agency


The No. 1 Ladies' Detective Agency (Naisten etsivätoimisto nro 1) aloittaa 11-osaisen (suomennettu kymmenen) Mma Ramotswe -sarjan ja päätin kirjan avustuksella laittaa testiin englannin kielen taitoni. Tämä on siis ensimmäinen romaani, jonka olen lukenut englanniksi ja oletin kauhuissani, että lukemisessa menee varmasti kuukausi, kun täytyy joka toinen sana katsoa sanakirjasta. Mutta ei tarvinnut. Muutaman sanan kysyin poikaystävältäni ja loput sujui kuin suomea olisi lukenut!

Kirja kertoo botswanalaisesta naisesta Precious Ramotswesta, Botswanan ainoasta naisyksityisetsivästä. Kuten sarjan ensimmäiseen osaan monesti kuuluu, tässäkin valotetaan aluksi runsaasti Mma Ramotswen lapsuutta ja nuoruutta, hänen perhe- ja ystävyyssuhteitaan ja miksi hän päätti perustaa etsivätoimiston. Mma Ramotswe pelkää aluksi, ettei hänen etsivätoimistonsa tule menestymään, mutta pikku hiljaa asiakkaita alkaa virrata ja maan ainoa naisyksityisetsivä saa kaikenlaisia tapauksia hoidettavakseen. Hyvin usein asiakas on nainen, joka epäilee miehensä pettävän tätä ja haluaa Mma Ramotswen vakoilevan miestä.

Kaiken etsivätouhun ohella The No. 1 Ladies' Detective Agency kertoo myös Afrikasta ja millaista ihmisten arki ja tavat ovat Botswanassa, joka on yksi Afrikan vauraimpia ja hyvinvoivimpia valtioita (johtuen brittien maasta poistumisen jälkeen löydetyistä timanteista ja demokratiasta). Mma Ramotswen hahmo voi vaikuttaa täydelliseltä, ja hyvin herttainen hän onkin, mutta hänelläkin on vikansa, mikä tekee hänestä pelkästään mielenkiintoisemman ja inhimillisemmän hahmon.

Kirja on oikea hyvän mielen kirja, vaikka se käsittelee epämiellyttävämpiäkin teemoja. Mutta paljon Afrikan aurinkoa, rooibos-teetä, rehevää huumoria ja pientä jännitystä. Leppoisaa kesälukemista, englanniksikin. Aion ehdottomasti lukea loput osat sarjasta!

Kirjan ovat lukeneet ainakin myös Reeta Karoliina, Satu ja Sanna.

✩✩✩✩

Alexander McCall Smith: The No. 1 Ladies' Detective Agency
Abacus 2003, 250 s.

Tunnisteet: , , , ,