Guillermo del Toro, Chuck Hogan: Vitsaus


Olen usein tuskastellut, että miksi en ole vielä törmännyt yhteenkään oikeasti pelottavaan (kauhu)kirjaan. En usein edes lue kauhukirjoja, mutta kun luen, odotan aina niiden pelottavan minua. Koskaan niin ei kuitenkaan ole käynyt. Ennen kuin nyt.

Vitsaus on ensimmäinen osa samannimisestä trilogiasta. Toinen osa, Lankeemus, on julkaistu tänä keväänä suomeksi. Kirjan ovat kirjoittaneet esimerkiksi elokuvasta Pan's Labyrinth tunnettu ohjaaja ja tuottaja Guillermo del Toro ja trillereistä tunnettu Chuck Hogan. Mielenkiintoinen yhteistyö siis!

Karmiva tarina alkaa siitä, kun JFK:n lentokentälle New Yorkiin laskeutuu lentokone täysin pimeänä ja mykkänä. Matkustajat ovat kuolleet, neljää lukuunottamatta. Asiaa alkavat tutkia tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukselta biologisiin uhkiin erikoistunut tohtori Eph Goodweather ja hänen työparinsa Nora Martinez. Aluksi näyttää, että kyseessä on jokin tunnettu virus, mutta se onkin jotain ihan muuta. Koko New Yorkia, koko maailmaa, uhkaa tappava vitsaus.

Entinen Wienin yliopiston professori, Abraham Setrakian, lyöttäytyy yhteen Ephin ja Noran kanssa, sillä hän tietää jotain meneillään olevasta vitsauksesta. Kirjassa seurataan myös Ephin, hänen entisen vaimonsa Kellyn ja poikansa Zackin suhteita toisiinsa. Kirjassa on paljon erilaisia henkilöhahmoja: välillä tarina etenee lentokoneesta selvinneiden ja heidän perheenjäsentensä näkökulmasta ja välillä salaperäisen liikemiehen Eldritch Palmerin tai vaikkapa alamaailmassa toimivan Gusin vinkkelistä.

Kirjan alku on todella hidas ja siksi jännittävä: lukijalle annetaan vinkkejä asioista, mutta ei kerralla paljasteta kaikkea. Se juuri aiheuttikin minulle pelon tunteen. En ollut aivan tukka pystyssä, mutta pelkäsin hieman ja se oli minulle aivan uusi tunne lukiessa. Vähitellen juoni aukeaa, kysymyksiin vastataan, ja sitten pelkoni oli yhtäkkiä poissa, kun jo tiesin oleellisimmat asiat. Kirjan loppupuoli on hieman liian nopeatempoinen, olisi saanut jatkua hitaampanakin.

Välillä kirjassa selitellään aika paljon jonkun tietyn alan termistöä tai muuten vain yksityiskohtia. Esimerkiksi Ephin ja Noran suojapukeutumista ennen pimeään lentokoneeseen menoa kuvaillaan noin kolmen sivun verran. Se tuo elokuvamaisuutta kirjaan, mutta on usein melko tarpeetonta. Vitsaus on kuitenkin todella viihdyttävä kirja ja ehdottomasti genrensä parhaita (ainakin siltä osin, mitä minä olen tämän tyyppisiä kirjoja lukenut). Vitsaus on karmiva, salaperäinen ja tavallaan perinteinen mutta silti erilainen kauhu- ja jännityskirja. 

✩✩✩✩

Guillermo del Toro, Chuck Hogan: Vitsaus (The Strain, 2009)
Suom. Risto Raitio
Tammi 2010, 485 s.

Tunnisteet: , , , , , ,