Tove Jansson: Muumit: Sarjakuvaklassikot I & II


Viime kirjastoreissulla lähtivät mukaani kaksi Tove Janssonin Muumit-sarjakuvakokoelmaa, ensimmäinen ja toinen osa. Kolmaskin osa näitä kokoelmia on julkaistu vuonna 2010.

Ensimmäiseen kokoelmaan kuuluvat sarjakuvatarinat Muumipeikko, Muumiperhe, Muumiperhe Rivieralla ja Yksinäinen saari. Näissä tarinoissa tapaamme ensimmäistä kertaa Muumiperheen lisäksi niin Muumitaloon tunkeutuvat hattivatit, rahanahnen Nipsun, Muumilaakson poliisin, kauniin Niiskuneidin, puussa lymyävän Nuuskamuikkusen kuin boheemin Markiisi Mongagankin.


Toiseen kokoelmaan kuuluvat tarinat Vaarallinen talvi, Kuvitteluleikki, Talonrakennus ja Aloitamme uuden elämän. Vaarallinen talvi on selvästi ollut inspiraationa Taikatalvi-kirjalle, sillä tarinassa Muumiperhe ei nukukaan tapansa mukaisesti talviunta ja urheilee laaksoon saapuvan Herra Virkkusen johdolla, joskin siitä pitämättä. Tarinoissa tapaamme muun muassa rakastuneen Mymmelin, naapuriin muuttavan Vilijonkan lapsineen, kotiapulaisen Miskan ja Pikku Myyn.

Nämä sarjakuvat ovat ilmestyneet lontoolaisessa sanomalehdessä The Evening Newsissä 1950-luvulla ja sen vuoksi ovat suunnattukin aikuiselle lukijalle. Sen huomaa kielestä ja tarinoiden taustalla vaikuttavista yhteiskunnallisista asioista. Lapsillekin nämä tosin ovat hauskoja kertomuksia, mutta aikuinen saa niistä enemmän irti.



Tove Jansson: Muumit - Sarjakuvaklassikot I (Mumintrollet I)
Suom. Anita Salmivuori 1990, tekstaus Erkki Kukkonen 1990, jälkisanat Sirke Happonen 2008
WSOY 2008, 96 s.

✩✩✩✩✩

Tove Jansson: Muumit - Sarjakuvaklassikot II (Mumintrollet II)
Suom. Anita Salmivuori ja Juhani Tolvanen 1990, tekstaus ja taitto Satelliitti/Kati Valli ja Antti Hulkkonen 2009, jälkisanat Sirke Happonen 2009
WSOY 2009, 85 s.

✩✩✩✩✩

Tunnisteet: , , , , , ,