Day 8: Most overrated book

Tähän onkin jo helpompi vastata mitä eilisen kohtaan. Yksi yliarvostetuimmista kirjoista on mielestäni J.D. Salingerin Sieppari ruispellossa. Ymmärrän kyllä kirjan suosion ja siitä aiheutuneen kohun - silloin 50-60-luvuilla. Nykyaikana se ei enää toimi, en osannut samaistua päähenkilöön tai kuvitella sen ajan miljöötä, vaikka monen muun vanhemman kirjan suhteen osaankin. Ehkä vika onkin minussa lukijana kuin missään muussa, mene ja tiedä. En siltikään ihastunut saatika ymmärtänyt.

Voisin varovaisesti sanoa, että Siepparin hehkutuksessa on (joidenkin lukijoiden osalta) samaa vikaa kuin vaikkapa Deborah Spungenin Nancy-kirjan hehkutuksessa. Molempia kirjoja pidetään cooleina vääristä syystä. Nancya sen vuoksi, että Nancyn ja Sidin traagista tarinaa ihannoidaan ja tyttöystävänsä tappanutta Sidiä pidetään lähes tulkoon jumalana, vaikka olikin vain epämusikaalinen ja huumeista sekaisin ollut nuori mies. Siepparia pidetään coolina, sillä kirjan väitetään innoittaneen monia rikollisia toimissaan ja murhaajathan toki ovat siistejä jamppoja. Mutta semmoistahan se on, erityisesti nuorison keskuudessa, ja myönnän itsekin teini-ikäisenä syyllistyneeni ensimmäiseen kohtaan. :--)

Ehkä ymmärtäisin Siepparin ruispellossa paremmin, jos olisin lukenut sen heti tuoreeltaan vuonna 1951 (tai 1961, jolloin se suomennettiin ensimmäisen kerran)?

Tunnisteet: