Audrey Niffenegger: Hänen varjonsa tarina


Rakastan Niffeneggerin Aikamatkustajan vaimoa ja se onkin yksi suosikkikirjoistani ikinä. Kun kuulin, että kirjailijalta on tullut uusi kirja, olen siitä asti halunnut lukea sen. Kirjastosta se lähti mukaani vasta jokunen aika sitten ja nyt se on luettu enkä tiedä mitä ajatella. Mutta katsotaanpa ensin mistä kirja kertoo:

Hänen varjonsa tarina alkaa siitä, kun Elsbeth-niminen nainen kuolee leukemiaan lontoolaisessa sairaalassa. Kuolemaansa ennen hän laati testamentin, jossa jättää henkilökohtaiset tavaransa, kuten päiväkirjansa ja kirjeensä, miesystävälleen Robertille ja loput - asuntonsa, huonekalunsa, vaatteensa - kaksoissisarensa Edien parikymppisille kaksostyttärille, jotka asuvat vanhempiensa kanssa Yhdysvalloissa. Kaksostytöt Julia ja Valentina eivät ole nähneet tätiään käytännössä koskaan, viimeksi nelikuisina vauvoina, ja testamentti ja sen ehdot tulevat heille täysin yllätyksenä.

Kun Julia ja Valentina täyttävät 21 vuotta, he matkustavat Lontooseen ja asettuvat asumaan kuolleen tätinsä asuntoon. Uusi ympäristö ja itsenäisyys aluksi lähentävät heitä toisiinsa, sitten loitontavat. Alakerran asunnossa edelleen asuva Robert viehättää Valentinaa ja yläkerran outo pakko-oireinen mies Juliaa. Pian kaksoset saavatkin huomata, etteivät ole uudessa asunnossaan kaksin, sillä kuolleen Elsbethin haamu on siellä heidän kanssaan. Elsbeth on mustasukkainen Valentinan ja Robertin lähentymisestä toisiinsa ja myöhemmin Valentinan pyyntö saa asiat aivan sekaisin. Tapahtuu jotain kauhistuttavaa ja täysin peruuttamatonta.

En tosiaan tiedä mitä ajatella tästä kirjasta. Suorilta käsin voin kuitenkin sanoa, että Aikamatkustajan vaimo on paljon parempi. Lue siis ennemmin se jos pohdit Niffeneggerin kirjoihin tutustumista. Molemmissa kirjoissa on mukana yliluonnollinen elementti: Aikamatkustajassa ajassa liikkumaan kykenevä mies ja Hänen varjonsa tarinassa aaveet. Kummassakin kirjassa yliluonnollisuus on aika luonnollista, ei mitään turhan räikeää, melkein kuin osa arkea muttei kuitenkaan aivan. Aikamatkustajassa se on kuitenkin vielä luonnollisemman tuntoista.

Hänen varjonsa tarina on koskettava, mutta vähän hätäinen. Jotkut tapahtumat ovat liian hätäisesti ja nopeasti selitettyjä ja ihmisten reaktiot välillä epäuskottavia ja nekin nopeita. Kummitusteema on mielenkiintoinen lisä arkisen kuvauksen keskelle ja se onkin tässä hauskaa, sillä tarinaa kerrotaan myös Elsbethin haamun näkökulmasta. Nautin erityisen paljon kohdista, joissa kuvaillaan Highgaten hautausmaata (Robert työskentelee siellä ja hänen sekä kaksosten asuintalo on ihan sen vieressä). Nyt kirjan luettuani haluaisin ehdottomasti vierailla kyseisellä hautausmaalla!

Lukukokemustani ja jännitystäni pilasi se, että arvasin jo melko alussa kirjaa erään tärkeän asian. Poikaystäväni taas arvasi erään toisen jutun pelkästään kertomani perusteella, hän ei edes ole lukenut tätä kirjaa! Kyllä minä tästä kirjasta silti pidin kohtalaisesti. Tarina lähtee hitaasti käyntiin, mutta itse asiassa minä pidin siitä hitaudesta, sillä loppu tapahtui liian kovalla vauhdilla.

Hänen varjonsa tarinasta ovat kirjoittaneet myös ainakin Katja, Zephyr ja Jenni.  


Audrey Niffenegger: Hänen varjonsa tarina (Her Fearful Symmetry, 2009)
Suom. Paula Korhonen
Gummerus 2010, 471 s.

Tunnisteet: , , , , , ,