Apua, apua!

APUA 1: Minulla on jo kauan ollut mielessäni eräs kirja, jonka luin joskus yläasteikäisenä, mutta en muista sen nimeä enkä kirjailijaa. Pyydän teitä lukutoukkia auttamaan minua kirjan tunnistamisessa, vaikkakin tuntomerkit ovat todella vähäiset ja huonot! Tämän verran muistan kirjasta:

- kirja on mielestäni jonkinlainen dekkari- tai jännärikirja
- kirjailija on 99 % varmasti mies, ulkomaalainen, kenties eurooppalainen (ks. seuraava kohta)
- kirjan tapahtumat sijoittuvat mielestäni Ranskaan, siksi olettamus eurooppalaisesta tai jopa ranskalaisesta kirjailijasta
- kirja löytyi aikuisten osastolta kirjastosta
- en osaa määrittää tapahtumien ajankohtaa sen tarkemmin kuin että 1900-luvulle sijoittui
- kirjan päähenkilö on vanhempi mies, kenties jokin poliisi tai etsivä?
- ainoa kohtaus, jonka kirjasta muistan: päähenkilö ajaa jonkun toisen henkilön (miehen?) kanssa autolla jossain maaseudulla ja autossa päähenkilölle iskee hätä ja hän päättää paskoa ulos auton ikkunasta kesken matkan (en tiedä miksei tyyppi voinut tehdä tarpeitaan pientareelle, oliko hänet kidnapattu vai jahdattiinko heitä vai mitä?)
- kirja jäi minulla silloin kesken, joten sen loppuratkaisusta ei ole tietoa
 
Ja miksi minua kiinnostaa saada tietää kirja, jossa joku keski-ikäinen mies kakkaa auton ikkunasta ulos? Ihan vain siitä syystä, koska vaivaa niin helkkaristi!

APUA 2: Ihastuin vakavasti viime vuonna Sylvia Plathin Lasikellon alla -teokseen. Suurin ihastukseni kirjassa oli sen alku, se ihana suurkaupunkimiljöö. Sittemmin olen lukenut Anna Godbersenin Huumaa -teoksen, joka sekin sijoittuu New Yorkiin, mutta vuoteen 1899. Ihana, ihana sekin juuri miljöönsä vuoksi!

Pyydän siis jälleen apua teiltä kirjatietäjiltä: osaisiko joku suositella vastaavia kirjoja? Kirjoja, jotka sijoittuisivat sanotaanko nyt johonkin vuosien 1900-1960 väliselle ajalle ja joissa miljöö (mielellään suurkaupunki-sellainen) tulisi vahvasti esiin? Mielellään naispäähenkilöllä varustettuna, mutta ei pakko. Muita kriteerejä minulla ei ole, mutta älkää pliis suositelko Siepparia, inhoan sitä :--)

Tunnisteet: