Mary Ann Shaffer, Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville


Puijasin vähän Vuoden 2010 parhaat -tekstissäni. Listasin nimittäin top 10 -listalleni Mary Ann Shafferin ja Annie Barrowsin Kirjallisen piirin perunankuoripaistoksen ystäville, vaikken sitä saanutkaan vuoden loppuun mennessä luettua vaan uudenvuodenpäivänä. Mutta suurimman osan kirjasta luin viime vuoden puolella, joten annan itselleni anteeksi. :--)

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville ei pahemmin liity ruokaan muuten kuin kirjallisen piirin nimen (ja sen syntytarinan) puolesta. Kirja kertoo toisen maailmansodan jälkeisestä elämästä Guernseylla, Kanaalisaarilla. Iso-Britannian mannerosa säästyi sodassa miehitykseltä, mutta Kanaalisaaret täyttyivät saksalaisista sotilaista ja heidän sotakalustostaan. Lontoossa asuva kolmekymppinen kirjailija, Juliet, kiinnostuu Guernseyn saaresta, sen historiasta, sota-ajasta ja tulevaisuudesta, saadessaan eräältä saarella asuvalta mieheltä kirjeen. Näin alkaa tiivis kirjeenvaihto Julietin ja saarelaisten kesken. Kirja onkin kirjoitettu kirjeromaanin muotoon, mikä tekee siitä hyvin henkilökohtaisen tuntuisen. Ihan kuin lukisi salaa muiden kirjeitä!

Olen kiinnostunut historiasta ja siksi oli erittäin mielenkiintoista lukea Kanaalisaarten kohtalosta toisen maailmansodan aikana, sillä en tiennyt kirjaa aloittaessani siitä yhtään mitään! Kirjan ihmiskohtalot ovat varmaan suurilta osin fiktiivisiä, mutta muuten historiankulku on paikkaansapitävää.

Vaikka kirjan kansi voi näyttää hieman imelältä ja hömppäkirjamaiselta, ei tämä sitä ole. Sanotaanko että kevyttä, mutta raadollista luettavaa. Kirjeromaanimuoto tekee kirjasta runollisen ja erilaisen luettavan. En itse ole tainnut koko lukuhistoriani aikana montaa kirjeromaania edes lukea. Mahtuupa kirjaan (tai pikemminkin kirjeisiin) huumoria ja romantiikkaakin sekä mielenkiintoisia hahmoja. Historiasta kiinnostuneiden lisäksi tämä sopii myös kirjallisuutta rakastaville: kirjeistä putkahtelee usein esiin eri kirjallisuusviitteitä. Muuan Oscar Wildekin on mukana tapahtumissa hyvin jännittävällä tavalla...

Hyvin suloinen ja herkullinen teos sotateemasta huolimatta!


Mary Ann Shaffer, Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, 2008)
Suom. Jaana Kapari-Jatta
Otava 2010, 298 s.

Tunnisteet: , , , , , ,